高考英语一轮复习课时提能练9含解析外研版

课时提能练(九)

Ⅰ.阅读理解

A

(2019·广州检测)At first sight,Alma Deutscher,a thirteen-year-old girl from England appears to be like any other typical preteen.She loves to skip rope,read and play with her younger sister.But this modest youngster,who composed her first musical work at age six,first short opera at age seven,and first full-length opera based on Cinderella at age ten,is anything but average.Though her parents downplay her extraordinary talent,young Alma is being described as“little Mozart”by the music world.

Alma's operatic take on the classic fairy tale,which she began writing at age eight,has a slight twist.Her Cinderella is a musician who meets her Prince Charming through a song.“In my Cinderella,she sings the beginning of a ballad—but at midnight she flees.Eventually,the prince finds her after asking all the maidens of the land to sing the end of the ballad.”

The opera was first performed in Vienna,Austria on December 29,2016,where the eleven-year-old girl skillfully switched between the piano and the violin and received enthusiastic reviews.The young genius has since performed two new piano works,once in Australia and the other in China.

While this may appear to be a lot for someone so young,Alma is not worried.She says,“Of course I have to work hard.But all children have to work hard for exams,and at least when I work hard,I work hard for something incredibly exciting,like seeing my whole opera put on.”

Alma's musical talent first came to light before she could even talk.Her parents recall that as an 18-month-old toddler,she was able to hum a perfect version of the children's rhyme Twinkle Twinkle Little Star.

However,Alma's abilities only gained international attention in 2012,after a family friend posted a video online comparing her to Mozart.The family was suddenly swamped with media and Alma became an overnight star,dubbed“little Mozart”.This nickname makes her parents unhappy because they believe it puts added pressure on the young girl.They would instead prefer her to be called “a composer and musician”.

Alma does not want to be compared to the famous artist either,saying“There was only one Mozart,and I prefer to be little Alma.”Regardless of what she calls herself,

the thirteen-year-old is changing the world of music forever!

【语篇解读】本文是一篇记叙文。13岁的Alma有音乐天赋,18个月时就能哼唱《一闪一闪小星星》,6岁时创作了她的第一部音乐作品,7岁时创作了第一部短歌剧,被人们誉为“小莫扎特”。

1.What do we know about Alma Deutscher?

A.She comes from a famous musical family.

B.She showed a great musical talent from a young age.

C.She regularly performs the classical music of Mozart.

D.She has adapted some famous works of classical music.

B [细节理解题。根据第一段的第三句“But this modest youngster,who composed her first musical work at age six,first short opera at age seven,and first full-length opera based on Cinderella at age ten,is anything but aver age”可知,Alma Deutscher 自小便显示出了惊人的音乐天赋,故B项正确。]

2.How did Alma get to be widely known?

A.Through an online video.

B.By performing on television.

C.By putting on an opera.

D.Through her parents' promotion.

A [细节理解题。根据第六段的第一句“However,Alma's abilities only gained international attention in 2012,after a family friend posted a video online comparing her to Mozart”可知,2012年Alma家的一位朋友在网上发布了一个视频,将Alma比作莫扎特;此后她的能力受到了国际关注,故A项正确。]

3.What is Alma's attitude towards her success?

A.She is still unsatisfied with her performance.

B.She is uncomfortable with so much pressure.

C.She is modest about her musical achievements.

D.She is proud to have become a professional musician.

C [推理判断题。根据最后一段的第一句“Alma does not want to be compared to the famous artist either,saying‘There was only one Mozart,and I prefer to be little Alma.’”可知,在人们将她比作莫扎特时,Alma不愿和这位著名的音乐家相提并论,她认为世界上只有一个莫扎特,而她更喜欢人们叫她“小Alma”;据此可以判断,面对人们的赞誉和自己的成功,Alma很谦虚,故C项正确。]

4.What can we infer about Alma's parents?

A.They are very well-educated people.

B.They are protective of their daughter.

C.They have pushed Alma to take up music.

D.They have made a good life plan for Alma.

B [推理判断题。根据第六段中的“The family was suddenly swamped with media and Alma became an overnight star,dubbed ‘little Mozart’.This nickname makes her parents unhappy because they believe it puts added pressure on the young girl.They would instead prefer her to be called‘a composer and musician’”可知,Alma成了一夜成名的“小莫扎特”,但这个绰号让她的父母不高兴,因为他们认为这会给这个小女孩带来额外的压力,他们宁愿她被称为“作曲家和音乐家”。据此可以判断,Alma的父母是爱护她的,故B项正确。]

B

(2019·南宁联考) Researchers have created a backpack that has a computer and medicines in it that can help even untrained soldiers save the lives of wounded troops.Wounded soldiers have a better chance of survival if they get help soon after being hurt and are quickly taken to a hospital or clinic.But soldiers who do not have medical training may not know how to help their injured friends.

Doctors and engineers have developed what they call an“intelligent backpack”.It has a computer and electronic measuring devices.The backpack also has robotic instruments and medicines ready to be given to injured troops.

About 16 doctors and engineers from the University of Pittsburgh,Carnegie Mellon University and several other places are working on the project.The US Department of Defense has given money to the project.

Ron Poropatich leads the project.He is a retired Army surgeon.He says the backpack will help soldiers care for those who are injured.The devices included in the backpack can monitor a person's heart rate and blood pressure.The robotic instruments can even tell whether the soldier has a collapsed lung.

The intelligent backpack's computer can compare information gathered about the injured soldier with thousands of similar cases,and quickly tell the best methods to save the soldier's life.

Sometimes,it is not always possible to quickly remove the injured soldier from the battlefield.So,Dr.Poropatich says,the researchers hope to create a backpack that will have devices that can keep a soldier alive for a long time.Dr.Poropatich hopes the backpack and its instruments will be ready for testing on animals in about three years.

【语篇解读】本文是一篇说明文,介绍了研究者发明的一种“智能背包”,内有电脑、药物等,可以及时救助伤员。

5.What can we learn from the first paragraph?

A.Soldiers should have taken medical training.

B.Most of the soldiers can't use the backpack correctly.

C.The backpack can play a big part in the battlefield.

D.Wars or battles have brought harm to the world.

C [推理判断题。根据文章第一段中的“Wounded soldiers have a better chance of survival if they get help soon after being hurt and are quickly taken to a hospital or clinic”可以推测出,这种“智能背包”能够在战场上发挥重要作用。] 6.How many kinds of items are mentioned in the backpack?

A.2. B.3.

C.4. D.5.

C [细节理解题。根据第二段中的“It has a computer and electronic measuring devices.The backpack also has robotic instruments and medicines ready to be given to injured troops”可知,“智能背包”里的物品有四种,故选C。]

7.What can we know according to Ron Poropatich?

A.The project got support from the whole world.

B.The robotic instruments can monitor lungs.

C.The injurer's heart disease can be cured.

D.The devices can adjust soldiers' blood pressure.

B [细节理解题。根据第四段中的“The robotic instruments can even tell whether the soldier has a collapsed lung”可知,这种装置可以指出士兵的肺是否萎陷,即这种装置可以监测肺的情况,故选B项。]

8.Which of the following is the best title for the passage?

A.Researchers and Their Wonderful Discovery

B.Medical Care Tested on the Wounded Soldiers

C.Robotic Devices Used in the Battlefield

D.Emergency Medical Care in a Backpack

D [主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了一种可以及时向伤员提供紧急医疗救助的“智能背包”,故选D。]

Ⅱ.完形填空

(2019·南宁联考)How important is it to offer our love,especially to those who are closest to us,with no strings attached?The 1 of the expression“no strings

attached”may go back to ancient times when 2 were written on parchment(羊皮纸) that was rolled up and 3 with a string.

An unknown author beautifully 4 the no-strings-attached love in her heartfelt story titled The Rock.

As she grew older her teenage daughter became increasingly rebellious(叛逆的).It was late one night when the police 5 her daughter for drunk driving.She had to go to the police station to 6 her daughter up.

They didn't 7 until the next afternoon.She broke the 8 by giving her daughter a small gift-wrapped box.Her daughter 9 opened it and found a little 10 inside.

Her daughter rolled her 11 and said,“Cute,Mom,what's this for?”

“Read the card,”she 12 .

Her daughter took the card out of the envelope in the box and 13 it.Tears started to trickle down her daughter's cheeks.Her daughter got up and hugged her as the 14 fell to the floor.

15 the card were these words:“This rock is more than 200,000,000 years old.That is how long it will take before I 16 you.”

This mother is not saying,“I will love you 17 ...”Instead she says that she will love her daughter forever and nothing can change that.No 18 attached.

When we learn to 19 like that,I think we'll understand the words of Emmet Fox,who said,“If you could only love enough,you could be the most 20 person in the world.”

【语篇解读】本文通过描述一位母亲送给叛逆的女儿一块小石头和卡片留言的故事告

诉我们,什么是对于最亲近的人的无条件的爱。

1.A.meaning B.origin

C.influence D.change

B [根据下文“go back to ancient times”可知,这个短语可以追溯到古代,故此处

指该短语的起源(origin)。]

2.A.numbers B.names

C.documents D.diaries

C [根据语境可知,此处表示文件(documents)是写在羊皮纸上的。]

3.A.secured B.covered

C.commented D.hidden

A [根据语境可知,此处指文件写在羊皮纸上,并卷起来,用绳子系紧。A项意为“系紧”;

B项意为“覆盖”;C项意为“评论”;D项意为“隐藏”,故选A。]

4.A.publishes B.proves

C.analyses D.describes

D [一位不知名的作家在她的标题为The Rock的故事中完美地描述(describes)了这种感人肺腑的无附带条件的爱。]

5.A.blamed B.charged

C.arrested D.challenged

C [根据下文的“her daughter for drunk driving.She had to go to the police station”可知,作家的女儿酒驾,被警察逮捕(arrested)了。]

6.A.pick B.bring

C.take D.send

A [根据语境可知,此处指作家去警局接女儿。pick sb.up“(开车)接某人”。]

7.A.speak B.arrive

C.work D.rest

A [根据上文作家去警局接女儿和下文作家通过送女儿一个包装好的礼物来打破这种“冲突”(conflict)可知,母女二人一直没有说话。]

8.A.promise B.law

C.heart D.conflict

D [参见上题解析。]

9.A.eagerly B.casually

C.immediately D.secretly

B [作家的女儿随意地打开盒子,发现里面有一块小石头。根据上文讲述母女二人互不理睬,此处收到母亲的礼物,女儿应是一种随意的态度。故选B。A项意为“急切地,渴望地”;C项意为“立刻”;D项意为“秘密地”。]

10.A.toy B.ring

C.pen D.rock

D [根据文章倒数第三段中的“This rock is more than 200,000,000 years old”可知,此处指发现盒子里有一块小石头。与上文的“The Rock”呼应。]

11.A.legs B.eyes

C.hands D.shoulders

B [根据上文可知,母女二人发生了“冲突”,故此处作家的女儿应是翻着白眼说道。roll one's eyes“翻白眼”。]

12.A.constructed B.instructed

C.reviewed D.analysed

B [此处指作家在女儿看到小石头不明就里的询问下,指示女儿读盒子中信封里的卡片,故B项正确。A项意为“建造,构造”;C项意为“复习”;D项意为“分析”。] 13.A.wrote B.opened

C.read D.enjoyed

C [根据上文中的“Read the card”可知选C。]

14.A.parchment B.gift

C.letter D.card

D [根据上文可知,此处是指卡片掉在了地上。]

15.A.On B.With

C.For D.At

A [根据语境可知,此处表示“卡片上写着这些话”。表示“在……上”,应用on。]

16.A.look forward to B.pay attention to

C.give up on D.take care of

C [根据下文的“Instead she says that she will love her daughter fo rever and nothing can change that”可知,该处指作家永远不会放弃自己的女儿。A项意为“盼望”;B项意为“注意”;C项意为“放弃”;D项意为“照顾”。故选C。]

17.A.though B.until

C.because D.if

D [根据下文可知,作家表示会永远爱女儿,并且不会改变。因此此处表示“这位母亲不是说‘如果……我会爱你的’”,突出作家无附带条件的爱。]

18.A.strings B.words

C.warnings D.threats

A [根据上文可知,此处表示“无附带条件的”,故选A项。]

19.A.teach B.love

C.think D.support

B [全文都是讲述“爱”,因此作者此处发出感慨“当我们学会像那样爱的时候,我认为我们就会理解Emmet Fox的话”,因此B项符合文意。]

20.A.poor B.courageous

C.powerful D.honest

C [根据上文可知,此处用Emmet Fox的名言结束文章,呼应上文,强调“爱”很重要,即如果你能够足够多地去爱,那么你就是这个世界上最强大的人。]

相关推荐
相关主题
热门推荐