2018年高考英语真题及模拟汇编:阅读填空之七选五(含答案和详细解析)

2018年高考及模拟汇编之阅读填空

2018年高考阅读填空

【2018·全国I】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Color is fundamental in home design——something you’ll always have in every room. A grasp of how to manage color in your spaces is one of the first steps to creating rooms you’ll love to live in. Do you want a room that’s full of life? Professional? Or are you just looking for a place to relax after a long day?____36____, color is the key to making a room feel the way you want it to feel.

Over the years, there have been a number of different techniques to help designers approach this important point.____37____, they can get a little complex .But good news is that there’re really only three kinds of decisions you need to make about color in your home: the small ones, the medium ones, and the large ones.

____38____. They’re the little spots of color like throw pillows ,mirrors and baskets that most of us use to add visual interest to our rooms .Less tiring than painting your walls and less expensive than buying a colorful sofa ,small color choices bring with them the significant benefit of being easily changeable .

Medium color choices are generally furniture pieces such as sofas, dinner tables or bookshelves ____39____. They require a bigger commitment than smaller ones, and they have a more powerful effect on the feeling of a space.

The large color decisions in your rooms concern the walls, ceilings, and floors .Whether you’re looking at wallpaper or paint, the time, effort and relative expense put into it are significant.____40____.

A. While all of them are useful

B. Whatever you’re looking for

C. If you’re experimenting with a color

D. Small color choices are the ones we’re most familiar with

E. It’s not really a good idea to use too many small color pieces

F. So it pays to be sure, because you want to get it right the first time

G. Color choices in this range are a step up from the small ones in two major ways

【答案】36. B 37. A 38. D 39. G 40. F

【解析】本文是一篇说明文。文章讲述了室内设计中颜色的选择问题。

36. 36题以逗号结尾,后面另起一个简单句,可以从句子结构排除D,E,F,G项。根据前文的三个问句可知,此处是从中选择一种。故选B(不管你寻找哪一种)。

37. 前文:在过去的许多年里,有许多技术帮助设计者实现这一要点;下文:它们有点复杂。所以A(然而他们都很有用)承上启下。符合题意。

2018年高考英语真题及模拟汇编:阅读填空之七选五(含答案和详细解析)

点睛:关键词法解决阅读填空题是一种有效的方法。做题时很重要的一点是保持对一些线索词的敏感,最主要的线索特征词是空白前后的名词和动词,寻找答案时注意在选项中查找同义词、近义词、反义词或表示同一类事物的词语等。其次是代词、数词、表示时间/年代的词、地点/名称等专有名词等。尤其是在读不懂句子的情况下,利用这样的线索词寻找答案是很有效的方法。

37题A选项中的them 指代上文中的different techniques 和下文中的they 指代内容相同。38题上一段末尾提到要介绍三种颜色选择,本段详细介绍第一种small color choice.选项和语段中都有关键词small color choice。

39题本段主要内容是medium color choice, 前半句承接上文中medium是small的升级,后半句引出下文的两种方式。关键词:two major ways和…and …。

【2018·全国II】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

If you are already making the time to exercise, it is good indeed! With such busy lives, it can be hard to try and find the time to work out. ___36___ Working out in the morning provides additional benefits beyond being physically fit.

Your productivity is improved. Exercising makes you more awake and ready to handle

whatever is ahead of you for the day.___37___

Your metabolism(新陈代谢) gets a head start. ___38___ If you work out in the mornings, then you will be getting the calorie(卡路里)burning benefits for the whole day, not in your sleep.

___39___ Studies found that people who woke up early for exercise slept better than those who exercised in the evening. Exercise energizes you, so it is more difficult to relax and have a peaceful sleep when you are very excited.

___40___ If you work out bright and early in the morning, you will be more likely to stick to healthy food choices throughout the day. Who would want to ruin their good workout by eating junk food? You will want to continue to focus on positive choices.

There are a lot of benefits to working out, especially in the mornings. Set your alarm clock an hour early and push yourself to work out! You will feel energized all day long.

A. You will stick to your diet.

B. Your quality of sleep improves.

C. You prefer healthy food to fast food.

D. There is no reason you should exercise in the morning.

E. You can keep your head clear for 4-10 hours after exercise.

F. After you exercise, you continue to burn calories throughout the day.

G. If you are planning to do exercise regularly, or you’re doing it now, then listen up!

【答案】36. G 37. E

38. F 39. B

40. A

【解析】这是一篇说明文。列举了早晨锻炼对人体的四条好处,号召人们早点起床,进行身体锻炼。

36. 根据空前的内容“生活忙碌没有时间锻炼”和空后的内容“晨练除了身体健康之外,还能带来其他好处”,下文接着列举了晨练的其他好处。由此可知,此处缺一个承上启下句。G 项中then listen up!(那么请仔细听!)很好的起到了承上启下的作用。故选G。

37. 根据上一句Exercising makes you more awake(锻炼能让你更清醒),E项(你可以在运动后保持头脑清醒4-10个小时。)是对上一句的进一步解释。故选E。

38. 空前句子是本段的主题句,晨练是新陈代谢的开始,空后句子说如果晨练,则你会得到卡路里一整天都在燃烧的益处,F项(锻炼之后,你一整天都在燃烧卡路里。)是空后

句子的根据,空后句子是对F项的进一步延伸。故选F。

39. 此处缺一个主题句。空后句子解释了早起锻炼的人比晚上锻炼的人睡得更好。B项(你的睡眠质量提高了。)是对后面内容的总述。故选B。

40. 根据空后句子“If you work out bright and early in the morning, you will be more likel y to stick to healthy food choices throughout the day.(如果你在早晨锻炼身体,你将更有可能坚持健康的食物选择。)”,A项(你将坚持你的饮食。)符合本段内容,是主题句,起到统领下文的作用。故选A。

点睛:七选五题型,要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。本篇文章采用总分总的结构,第一段和最后一段是总述,中间是分述,中间每段都是主题句加分述句构成。

【2018·全国III】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Before there was the written word, there was the language of dance. Dance expresses love and hate, joy and sorrow ,life and death, and everything else in between.

___36___We dance from Florida to Alaska, from north to south and sea to sea. We dance at weddings, birthdays , office parties and just to fill the time.

“I adore dancing,” says Lester Bridges, the owner of a dance studio in Iowa. “I can't imagine doing anything else with my life." Bridges runs dance classes for all ages. "Teaching dance is wonderful. ____37____It's great to watch them. For many of them, it's a way of meeting people and having a social life."

___38___"I can tell you about one young couple," says Bridges. “They're learning to do traditional dances. They arrive at the class in low spirits and they leave with a smile.

_____39_____”

So, do we dance in order to make ourselves feel better, calmer, healthier? Andrea Hillier says,“Dance, like the pattern of a beating heart, is life. Even after all these years, I want to get better and better.____40____ I find it hard to stop! Dancing reminds me I'm alive."

A. So why do we dance?

B. Dance in the U.S.is everywhere.

C. If you like dancing outdoors, come to America.

相关推荐
相关主题
热门推荐